Kwasowa erozja szkliwa

Zęby atakuje nie tylko próchnica. Groźna jest również kwasowa erozja szkliwa. Niestety, twoim zębom może szkodzić nawet zdrowe jedzenie.

Tym razem wrogiem naszych zębów nie są bakterie (odpowiadające m.in. za próchnicę). Szkliwo niszczą kwasy, które pochodzą z naszego organizmu lub z pokarmów. Zapoznaj się z najświeższą wiedzą z 2022 roku!

Kwasowa erozja szkliwa – co to jest?

Mówiąc najprościej: ubytki w szkliwie spowodowane przez kwasy. Źródłem kwasów może być jedzenie lub czynniki wewnątrzpochodne.

Jak dochodzi do zniszczenia szkliwa?

W przypadku kwasowej erozji, zewnętrzną warstwa zębów najpierw jest osłabiana, a później niszczona. Potem ofiarą kwasów pada zębina.

Dla szkliwa zęba szkodliwe są substancje, które mają pH poniżej 4 czyli są “kwaśne” w smaku. Listę takich produktów znajdziecie niżej.

Skąd się biorą kwasy, które niszczą zewnętrzną tkankę zęba?

Zacznijmy od jedzenia.

Na liście wrogów szkliwa znajdziecie, to pewnie nie jest zaskoczenie, wszelkiego rodzaju napoje gazowane.

Lepiej uważać na colę, soki cytrusowe, sosy typu winegret, napoje energetyczne, izotoniki, alkohol czy inne kolorowe napoje z dużą ilością CO2.

I wreszcie niespodzianka.

Szkodliwe dla naszych zębów mogą być, niestety, z zasady zdrowe warzywa i owoce.

Do warzyw i owoców, które mają wysokie pH należą m.in.:

  • cytrusy
  • winogrona
  • porzeczki
  • rabarbar
  • grapefruit
  • jabłka
  • wiśnie
  • szczaw
  • szparagi
  • brukselka

Szkliwo narażone jest też na działanie kwasów, które pochodzą z wnętrza organizmu. Obniżaniu pH w ustach sprzyjają choroby związane z częstymi wymiotami/zgagą:

  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • bulimia
  • alkoholizm

Utrata szkliwa grozi również osobom, które z powodu różnych chorób mają zmniejszone wydzielanie śliny, np. xerostomii czyli suchość jamy ustnej. Problemy ze szkliwem mogą mieć też kobiety w ciąży (częste wymioty w pierwszych tygodniach).

Kwasowa erozja szkliwa – objawy

Erozja może niszczyć nasze zęby niemal niedostrzegalnie. Często sygnałem alarmowym jest ból jaki czujemy spożywając ciepłe lub zimne pokarmy.

Jednak nie trzeba czekać na nadwrażliwość zębów. Początki kwasowej erozji szkliwa zauważy stomatolog. To kolejny powód, żeby regularnie zaglądać do gabinetu dentystycznego.

Jak zmienia się wygląd szkliwa niszczonego przez kwasy?

  • powstają płaskie i gładkie ubytki na płaskich powierzchniach zęba (policzkowej, przedsionkowej lub podniebiennej)
  • inaczej niż w przypadku próchnicy, ubytki nie pojawiają się na początku w bruzdach, czy brzegach siecznych
  • szkliwo staje się szorstkie i nabiera matowej lub żółtawej barwy
  • zęby często robią się kruche

Jak leczyć kwasową erozję szkliwa

Czy to znaczy, że trzeba pożegnać się z pomarańczami czy winogronami? Na szczęście nie! Oto jak zapobiegać niszczeniu szkliwa przez kwasy.

Leczenie szkliwa zniszczonego przez kwasy przypomina leczenie próchnicy. Stomatolog musi założyć wypełnienie.

W najbardziej skrajnych przypadkach, wyjątkowo zaniedbana kwasowa erozja szkliwa prowadzi do zapalenia miazgi czyli żywej tkanki zęba. Wtedy w grę może wchodzić nawet leczenie kanałowe.

Zdecydowanie lepiej przeciwdziałać zamiast leczyć zniszczone szkliwo. Tym bardziej, że erozja zewnętrznej warstwy zęba jest nieodwracalna.

Jak możesz przeciwdziałać erozji szkliwa?

  • poczekaj przynajmniej 30 minut z myciem zębów po kwaśnych posiłkach (włosie szczoteczki może dodatkowo niszczyć rozpuszczoną warstwę szkliwa)
  • jedz produkty o neutralnym pH na zakończenie posiłku bogatego w kwaśne pokarmy
  • przed myciem zębów użyj płukanki dentystycznej
  • możesz żuć gumy, które regulują pH wewnątrz jamy ustnej
  • z rozwagą sięgaj po produkty i napoje, które mogą szkodzić szkliwu
  • uważaj na częstotliwość spożywania kwaśnych produktów – im częstsze tym mniejsza szansa, że twoja ślina da radę zneutralizować ich działanie
  • korzystaj z fluoryzacji zębów u stomatologa

Naturalnie wskazane są regularnie (przynajmniej raz na 6 miesięcy) wizyty w gabinetach dentystycznych.

{{ reviewsOverall }} / 5 Ocena (0 glosy)
Ogólna ocena0
Długość0
Informacje0
Co ludzie mówią... Zaloguj się by dodać opinię
Sortuj po:

Dodaj opinię jako pierwszy.

Zweryfikowane
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Pokaż więcej
{{ pageNumber+1 }}